Részeges pogácsa
Nem a gyorsan elkészíthető pogácsák közé sorolható, de annál finomabb hajtogatott pogácsa.
Az alapreceptért köszönet Anyukámnak és ezer éves receptkönyvének!
Hozzávalók:
Előkészületek:
Az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel összekeverjük (felfuttatjuk). Miközben dolgozik az élesztő egy tálban összekeverjük a lisztet, margarint, juhtúrót/sajtot, kefirt, 2 tojás sárgáját, majd hozzáadjuk az addigra felfutott élesztőt és kb. 5-10 percig dagasztjuk, majd letakarjuk és 20 percig meleg helyen hagyjuk kelni.
Elkészítés:
20 perc elteltével a megkelt tésztánkat kb. fél-egy centire nyújtjuk, majd hajtogatjuk.
A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott teavajjal és először a felső, majd az alsó részét 1/3-ad arányban egymásra hajtjuk. Ezek után újra megvajazzuk és a bal, majd ezt követően a jobb szélét ismét ugyanígy egymásra hajtjuk. A végén egy négyzet alakú tésztát kell kapnunk.
Nyújtófával megpüföljük és letakarva 20 percig pihentetjük.
A püfölés után valami ilyesmi a végeredmény
20 perc elteltével a nyújtást és hajtogatást megismételjük, és ismét 20 perc pihenő jön.
Ha eltelt a 20 perc, nem marad más hátra, mint kinyújtani, beirdalni és szaggatni.
A tepsibe pihenő pogácsákat megkenjük a maradék 1 tojással, majd megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben arany barnára sütjük. Gázsütőben 12-15 perc majdnem maximumon, elektromos sütőben kísérletezzetek.
Jó étvágyat!